Jak ustawić ładny stół wielkanocny

Kolacja wielkanocna to czas, w którym rodzina i przyjaciele gromadzą się przy stole i świętują. Ustawienie ładnego stołu nie jest skomplikowane i nie wymaga wydawania fortuny na drogie zastawy czy dekoracje. Kolory wielkanocne są czyste, chłodne i ogólnie pastelowe. Dekoracje mogą być tak proste i urocze jak świeże kwiaty i kolorowe jajka.

Pościel
Obrus ​​to obowiązkowy element ładnego stołu obiadowego. Wybierz dowolny kolor, o ile pasuje do twoich podkładek i serwetek. Pastele są tradycyjne na Wielkanoc i dobrze się mieszają. Bladofioletowy, różowy, żółty, błękitny i delikatna zieleń to najbardziej tradycyjne kolory, które dobrze do siebie pasują. Używaj wzorów oszczędnie, aby uniknąć przytłaczania stołu, zwłaszcza jeśli podajesz obiad dla mniej niż sześciu osób. Zrównoważyć wzorzysty obrus i serwetki solidnymi podkładkami lub użyj wzorzystych podkładek z solidnym obrusem i dopasowaną serwetką. Użyj pierścieni na serwetki lub ciekawych fałdek serwetek i umieść serwetki na środku talerza obiadowego.

Talerze i szklanki
Wyśrodkuj swój talerz obiadowy na podkładce. Ustaw kontrastujące lub skoordynowane ładowarki pod spodem, aby Twoje talerze wyskoczyły. Jeśli podajesz danie zupy, umieść miskę na zupę na środku talerza i umieść serwetkę albo w misce, albo po lewej stronie talerza pod widelcami. Wielkanoc przypada na początek wiosny, więc jeśli chcesz zacząć od sałatki, możesz podać ją w miseczkach z zupą. Talerze do chleba znajdują się po lewej stronie, nad rogiem podkładki. Jeśli podajesz deser, najlepiej ustawić te talerze w formie bufetu lub przynieść je z daniem deserowym, aby stół nie był zbyt zatłoczony. Twoje naczynia szklane powinny zawierać szklankę wody i co najmniej jeden inny kieliszek do wina, napojów bezalkoholowych lub czegokolwiek innego, co będą pić Twoi goście. Okulary nie muszą pasować, o ile się uzupełniają. Warto zapewnić również catering wielkanocny Warszawa.

Sztućce
Fajny obiad nie musi oznaczać mylącej liczby widelców, łyżek i noży. Jako minimum potrzebujesz widelca do sałatek, widelca obiadowego i noża. Widelec obiadowy przesuwa się po lewej stronie talerza, a widelec do sałatek po jego lewej stronie. Dzieje się tak dlatego, że dobrze jest zacząć od najbardziej zewnętrznego narzędzia i wsuwać się do środka. Umieść nóż po prawej stronie talerza, ostrą stroną skierowaną w kierunku talerza. Łyżki do zupy trafiają na prawo od noża. Upewnij się, że na sztućcach nie ma plam wodnych i że wszystko jest wyrównane z podstawą uchwytów w odległości 1 cala od krawędzi stołu. Idealny stół na obiady domowe.

Dekoracje stołu
Dekoracje wielkanocne tradycyjnie obejmują lilie i inne wiosenne kwiaty. Upewnij się, że centralny element jest mały i wystarczająco niski, aby goście nie musieli patrzeć wokół niego, aby prowadzić rozmowy, i aby mogli w razie potrzeby przesuwać nad nim talerze. Małe miseczki z pływającymi kwiatami tworzą ładne dekoracje wielkanocne, podobnie jak kolorowe jajka w małych koszyczkach, ale pamiętaj o wielkości stołu i używaj ich oszczędnie. Barwione puste skorupki jaj tworzą urocze wazony na pąki dla gałązek bzu lub hiacyntów po umieszczeniu w zwykłych białych kielichach do jajek. Migdały w pastelowych cukierkach lub krążki mięty w malutkich koszyczkach sugerują pisanki, które nie zajmują tyle miejsca, co kurze. Przeprowadź pastelowe wstążki dookoła stołu lub kup ozdoby na stole w tematyce wielkanocnej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *