10 rzeczy, które należy wiedzieć przy wyborze cateringu

Wybór cateringu i menu może być jednym z najlepszych zadań, jeśli chodzi o planowanie ślubu – zwłaszcza, że ​​możesz spróbować niektórych opcji! Ale między ekscytacją a nieznanym łatwo możesz popełnić błędy, które spowodują, że przepłacisz.

 

Chcielibyśmy, aby najtrudniejszą rzeczą w podjęciu decyzji o kolacji weselnej był wybór pysznych dań, ale należy pamiętać o kilku innych szczegółach, takich jak: ile zamówić na godzinę koktajlową, ile opcji, czy powinien robić bufet lub usługę siedzącą i nie tylko. Oto 10 rzeczy, które należy wziąć pod uwagę podczas spotkania z firmą cateringową.

 

Ustaw realistyczne oczekiwania względem swojego budżetu

Podobnie jak w przypadku wszystkich aspektów ślubu, chcesz, aby catering mieścił się w ustalonym przez Ciebie budżecie. Czasami panny młode są zakochane w bajkowym weselu i zbudowały dzień ponad ich budżet. Idź na pierwsze spotkanie z już ustalonym budżetem i zapytaj o opcje, które pasują do tej liczby, ofertę znajdziesz na stronie http://gastro-crew.pl/dowoz/. Istnieje wiele opcji, aby stworzyć dzień swoich marzeń. Twój catering powinien być w stanie wspólnie z Tobą opracować menu, które zadowoli Twoje kubki smakowe i budżet.

Bufet nie zawsze jest tańszy?

To może być zaskoczeniem, ponieważ wiele par zakłada, że ​​tańsza jest usługa bufetowa zamiast punktów gastronomicznych lub usług siedzących. Jednak z bufetem prawie na pewno zostaną resztki jedzenia. Zamiast przygotowywać dokładnie odpowiednią liczbę posiłków i pobierać opłaty tylko za jedzenie, które przygotowali i podali, w formie bufetu, firmy cateringowe często gotują za dużo jedzenia i witają gości na kilka sekund, co może kosztować Cię pieniądze. Sprawdź ofertę na lunch blog.

 

Masz opcję dla dzieci

Jeśli Twoje menu składa się z dań takich jak krewetki z krewetkami lub risotto, dzieci prawdopodobnie nie będą miały ochoty ich spróbować. Zamiast marnować pieniądze na te dania, oferuj opcje dla dzieci, takie jak makaron z serem, polędwiczki z kurczaka lub pizza. Te opcje są tańsze niż płacenie za bardziej wyszukane danie i zadowolą dzieci na twoim weselu (i ich rodziców).

 

Miej sycącą opcję wegetariańską

Przestrzeganie wszelkich potrzeb żywieniowych jest koniecznością przy zamawianiu menu, ale pamiętaj, że wiele osób preferuje opcję wegetariańską – taką jak makaron lub zupa – ale nie zaznaczaj swoich preferencji. Często na wesele przychodzi więcej wegetarian niż się spodziewano (np. randki w ostatniej chwili lub plusy). Może być dobrym pomysłem dla Pary Młodej, aby ich menu składało się z dobrej skrobi, która nie jest oparta na mięsie, na przykład bezmięsnej bazy makaronu i sera lub makaronu z marinarą. To obfite danie, które może napełnić kogoś, kto jest wegetarianinem, bez zabijania budżetu.

Podawaj mniej jedzenia w swojej godzinie koktajlowej

Podczas gdy godzina koktajlowa daje czas weselnemu na zrobienie zdjęć i dotarcie na przyjęcie, Natalie ostrzega, że ​​należy pilnować harmonogramu. Powinnaś mieć ograniczoną ilość jedzenia do podania, aby nie zrujnować apetytu na obiad, ale „jeśli w tym czasie państwo młodzi zabierają dużo czasu na robienie zdjęć, goście stają się bardzo głodni i będą zachwyceni tym jedzeniem. Godzina koktajlowa ma być przystawką i daniem przekąskowym, a nie daniem głównym, więc zrób wszystko, aby upewnić się, że przejdą do następnego dania (kolacji) w odpowiednim czasie.

Unikaj potraw, które nie są w sezonie

Zamawianie dodatków lub składników, które nie są w sezonie, może poważnie zaszkodzić Twojemu budżetowi. Porozmawiaj ze swoim cateringiem, aby zobaczyć, jakie inne opcje poleca lub podobne przepisy degustacyjne.

Rozważ podanie późnej przekąski

Podobnie jak w przypadku godziny koktajlowej, miło jest zaoferować swoim gościom coś do przekąszenia w miarę upływu nocy. Podsycaj ich taneczne ruchy frytkami i colą lub wręczaj im spersonalizowane torby z preclami, gdy wyjdą do drzwi z monogramem z Twoimi imionami i datą ślubu. Może to służyć jako twoja przysługa lub jako dodatkowy prezent dla twoich gości za ich obecność na twojej uroczystości, ale będzie to długa droga w przypadku gości spoza miasta, którzy nie zarezerwowali pokoju hotelowego.

Nie zamawiaj zbyt dużo deseru

Pamiętaj, że nie każdy gość zje ciasto, ponieważ będzie zajęty na parkiecie. Chociaż zalecamy zamówienie co najmniej jednego kawałka ciasta dla każdego gościa, jeśli zdecydujesz się na stację deserową z ciastkami, babeczkami, cukierkami i innymi smakołykami, możesz zaoferować mniej ciasta. Ponieważ po przyjęciu prawdopodobnie wyjedziesz na miesiąc miodowy, nie będziesz cieszyć się resztkami deseru, więc upewnij się, że nie zamawiasz za dużo. Dobrą zasadą jest to, że powinieneś mieć 3 ciasteczka na gościa, 0,5 filiżanki cukierka na gościa lub 1,5 babeczki na gościa.

 

Zapytaj i porównaj ukryte opłaty

Wszystkie firmy cateringowe są różne, a to, co jedna firma oferuje jako usługę bezpłatną, może być dodatkową opłatą w przypadku innej firmy. Niskie ceny nie zawsze przekładają się na niskie rachunki. Kiedy firma cateringowa ma naprawdę niską cenę, pamiętaj, aby zadać pytania, ponieważ mogą dodać dodatki, takie jak 20% opłata za usługę, 18% napiwek i osobno pobierać opłaty za nakrycie i wyposażenie. Przeprowadź badania i wywiady ze swoimi dostawcami, aby wybrać najlepszą opcję. Nie kieruj się tylko na ich stronę internetową lub wstępną wycenę. Możesz zatrudnić droższą firmę cateringową, ponieważ czujesz, że naprawdę rozumie twoją wizję i układ lub zakochasz się w jednej z ich potraw.

Co zrobisz z resztkami?

Chociaż to pytanie niekoniecznie dotyczy twojego menu lub cateringu, jest to coś, czego większość narzeczonych i panów młodych nie bierze pod uwagę przed przyjęciem i kończy w tej chwili. Zanim nadejdzie dzień ślubu, przemyśl kilka pomysłów na to, co możesz zrobić z resztkami. Jeśli masz bufet, zapytaj swojego cateringowego, czy jest odpowiedzialny za pozbycie się dodatkowej żywności lub czy możesz ją zatrzymać. Jeśli już za to zapłaciłeś, powinieneś skorzystać z dodatkowego jedzenia, rozdając gościom, wesele lub zamrozić je dla siebie. Niektórzy dostawcy mogą znać miejsce, w którym można przekazać resztki, więc poproś ich o rekomendacje lub sugestie dotyczące resztek. W końcu są ekspertami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *