Wilgotne i puszyste ciasto marchewkowe

Wilgotne i puszyste ciasto marchewkowe: najbogatsze na świecie
Dziś przedstawiam wam bardzo popularny przepis na ciasto marchewkowe, wyjaśniony krok po kroku, tak abyście mogli zrobić go w domu. To pyszne, puszyste i przepyszne ciasto, które świetnie się sprawdzi, jeśli będziesz świętować, zjeść kawałek na przekąskę lub po prostu chcesz sobie pozwolić.

Przepis na ciasto marchewkowe

Cześć przyjacielu, jak się masz? Dla tych z Was, którzy mnie nie znają, jestem i dziś dzielę się przepisem na ciasto marchewkowe, znane również jako ciasto marchewkowe, co jest prawdziwą rozkoszą

CZAS PRZYGOTOWANIA
30 min
CZAS GOTOWANIA
1 godz. 10 min
CZAS CAŁKOWITY
1 godz. 40 min
TALERZ
Słodycze, Ciasto
PORCJE
6 -8
SKŁADNIKI

CIASTO

  • 150 g mąki
  • 250 g startej marchwi
  • 180 ml oleju
  • 85 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 saszetka chemicznych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1/2 łyżki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżki goździka
  • 1/2 łyżki soli
  • 100 gr orzechów włoskich


KREM

  • 400 gr serka śmietankowego
  • 200 ml bitej śmietany
  • 40 gr cukru pudru

CUKIEREK

  • 150 gr cukru
  • 50 ml wody
  • 80 ml ciepłej bitej śmietany
  • 30 gr solonego masła

OPRACOWANIE KROK PO KROKU

  • Do rondla wlewamy cukier, dodajemy wodę i kładziemy na średnim ogniu
  • Gotuj, aż mieszanina zmieni kolor na karmelowy
  • Gdy karmel uzyska pożądany kolor, dodaj śmietanę i masło
  • Cukierki gotowe, rezerwujemy
  • Przesiewamy mąkę
  • Dodaj łyżkę cynamonu, łyżkę gałki muszkatołowej i pół łyżeczki mielonych goździków
  • Dodaj pół łyżeczki soli i wszystko wymieszaj
  • Zetrzyj marchewki
  • Do miski miksera wsypujemy cukier i olej i ubijamy przez około 1 minutę
  • Dodajemy jajko i integrujemy
  • Dodajemy jeszcze jedno jajko
  • Dodajemy przygotowaną wcześniej mąkę
  • i 16-gramową saszetkę proszku do pieczenia lub proszku do pieczenia
  • Wszystko mieszamy
  • Dodajemy marchewkę
  • Dodajemy rozłupane orzechy włoskie
  • Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia i nasmarować brzegi olejem (wielkość mojej formy to 22 cm)
  • Do formy wkładamy jedną trzecią ciasta
  • Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach z ciepłem od góry do dołu przez około 15 minut lub do skończenia (piekarnik należy podgrzać)
  • Po 15 minutach nakłuwamy ciasto nożem, jeśli wyschnie, gotowe
  • Położyliśmy go na stojaku, żeby ostudzić i w ten sam sposób pieczemy pozostałe arkusze
  • Do miski miksera wkładamy ser do smarowania
  • Dodajemy śmietanę lub bitą śmietanę i dodać cukier puder lub cukier puder
  • Ubijamy miksturę, aż stanie się kremowa i puszysta
  • Do złożenia ciasta można użyć tej samej foremki, ale bez dna, w którym upiekliśmy arkusze
  • Wykładamy papierem do pieczenia, aby później łatwo było go odformować
  • Wkładamy arkusz do formy i kładziemy trzecią część kremu na wierzchu (arkusze będą bardzo delikatne)
  • Ciasto pokrywamy lekko temperowanym karmelem
  • Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin i odlewamy

I przygotowaliśmy to

Uwagi na temat przepisu na ciasto marchewkowe
Jak widzieliście na filmie, jest to naprawdę spektakularny przepis.

Miękisz ciasta jest bardzo delikatny, wilgotny i puszysty, a razem z kremem tak gładkim i tłustym, jak i karmelową polewą tworzy wyśmienity kęs. Mąka, której używam, to zwykła mąka, taka, którą znajdziesz w każdym supermarkecie, mąka uniwersalna i jajka, których zawsze używam średniej wielkości lub rozmiaru M.

Marchewka dodaje specjalnego akcentu temu popularnemu tortowi. Zapewnia wyjątkową konsystencję, odrobinę pomarańczowego koloru i słodki smak bez użycia dużej ilości cukru, ponieważ marchewka jest już dość słodka.

To wspaniały tort. Ciasto imponuje nutą orzechów i przypraw.

To deser, który będzie dobrze wyglądał zarówno na uroczystym stole, jak i na śniadaniu czy przekąsce. Ma bardzo wyważony smak i można go spożywać o każdej porze roku.

To ciasto znajduje się na szczycie najbogatszych istniejących ciast. Jeśli zrobisz to tak, jak jest, to ci się spodoba, zapewniam cię. Mam nadzieję, że spodobał Ci się ten przepis tak samo jak ja.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *