Zaplanuj przygotowane menu wydarzenia, które zrobi wrażenie na Twoich gościach

Planując jedzenie i napoje na każdą okazję, ważne jest, aby wziąć pod uwagę nieoczywiste elementy, aby zapewnić udany program i pyszny posiłek. Często wiadomo, że imprezy cateringowe dostarczają w najlepszym wypadku pożywienie poniżej przeciętnej, aw najgorszym – niejadalne. Nie padnij ofiarą gorszej żywności podczas imprezy. Poniższe dziewięć kroków do koordynacji cateringu i planowania menu sprawi, że Twoje wydarzenie będzie wyróżniać się spośród typowych posiłków okolicznościowych. Można sprawdzić ofertę na stronie http://abc-catering.pl/.

Poznaj swój profil gościa

Jaki jest profil gości zaproszonych na wydarzenie? Na przykład większość ludzi biznesu bierze udział w wielu wydarzeniach w ciągu roku, a fraza „krąg gumowego kurczaka” jest powszechna w kręgach politycznych, biznesowych i zajmujących się pozyskiwaniem funduszy. Aby Twoje wydarzenie nie spełniało tego niepochlebnego opisu, rozważ następujące kwestie:

Poznaj swoje preferencje gości

Korzystając z okazji, aby zapoznać się z ogólnym profilem listy gości, organizator wydarzeń jest lepiej przygotowany do rozważenia, jakie opcje menu zaoferować. Poniższe informacje mogą pomóc Ci lepiej zaplanować zaspokojenie ich potrzeb:

Starsze grupy uczestników mogą preferować łagodniejsze menu.

Osoby zainteresowane zdrowiem i kondycją mogą preferować więcej owoców morza i dań wegetariańskich.
Młodsi lub w średnim wieku uczestnicy mogą preferować bardziej pikantne lub po prostu bardziej ryzykowne posiłki.
Chodzi o to, aby zastanowić się, co najbardziej spodoba się Twoim gościom, w zależności od rodzaju planowanego wydarzenia.

Zapewnij opcje menu

Chociaż możesz zrobić wszystko, co w twojej mocy, aby przewidzieć preferencje żywieniowe swoich gości, nigdy nie będziesz w stanie zadowolić wszystkich jednym daniem. Organizatorzy imprez powinni zawsze planować oferowanie kilku dań lub menu, aby wszyscy goście byli zadowoleni z posiłku. Kilka ogólnych wskazówek do rozważenia:

Zaproponuj co najmniej dwie opcje przystawek (trzy są jeszcze lepsze).
Zaoferuj trzy lub więcej opcji sosów sałatkowych na kursy sałatkowe.
Podawaj wszystkie przyprawy z boku.
Zaproponuj dwie opcje deseru: jedną bardzo pobłażliwą, drugą zdrową.

Przewiduj specjalne potrzeby

Obecnie istnieje więcej preferencji żywieniowych i problemów do rozważenia niż kiedykolwiek wcześniej. Przed każdym wydarzeniem ważne jest, aby osoba zajmująca się planowaniem wydarzenia dowiedziała się, czy któryś z gości ma specjalne potrzeby dietetyczne, aby kierownik cateringu mógł odpowiedzieć na te potrzeby przed wydarzeniem. Specjalne względy dietetyczne mogą obejmować:

Alergie pokarmowe (takie jak nietolerancja laktozy, alergie na orzechy itp.)
Nietolerancje pokarmowe (takie jak celiakia)
Wymagania religijne (takie jak przestrzeganie koszerności)
Dobrowolne ograniczenia żywieniowe (takie jak wegetarianizm lub weganizm)
Włączaj sezonowe i świeże produkty
Grupa przyjaciół siedzi wokół stołu bankietowego

Przy wyborze menu , pora roku powinna odgrywać duży wpływ na wybór potraw i napojów. Weź pod uwagę, które pozycje są w sezonie na wiosenne lub zimowe menu. Innym ważnym czynnikiem jest uwzględnienie regionu lub lokalizacji imprezy oraz popularnych produktów spożywczych z okolicy. Włączaj świeże owoce morza lub produkty regionalne, aby odzwierciedlić lokalność i zapewnić jedne z najświeższych składników.

Rozważ menu etniczne lub regionalne

Planuj wydarzenia o tematyce etnicznej. Pozwala organizatorowi imprez i szefowi kuchni współpracować w celu wprowadzenia regionalnej i międzynarodowej żywności na Twoje wydarzenie, które mogą zadowolić gości i pomóc wyróżnić się na wydarzeniu. Wspólny catering etniczny obejmuje:

  • Azjatyckie
  • Francuski
  • Niemiecki
  • grecki
  • Włoski
  • Meksykański
  • Środkowo Wschodni

Wybierz menu, które pasuje do harmonogramu wydarzeń

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *